Яхния от гъби
300 гр. гъби, 75 гр. лук, 1 домат, 1-2 зелени чушки, 30 гр. брашно, 75 гр. масло, 100 гр. олио, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус. Лукът и чушките се нарязват на дребно и се запържват. Слагат се и нарязаните на филийки гъби и се задушават 10-15 мин. Прибавят се обеления домат, нарязан на кубчета. Поръсва се със сол и черен пипер, долива се малко вода и се оставя да ври на тих огън. Яхнията се сгъстява с изпърженото в маслото брашно и се подправя със ситно нарязания магданоз

Картофена яхния с гъби
Запържете леко 3-4 стръка зелен лук с 1/2 ч. мазнина, като по желание може да прибавите и 1 ч.л. червен и 1/2 ч.л. чер пипер. Сложете 300 гр. гъби, нарязани на филийки и ги задушете, като доливате от време на време по 1 каф.ч. вода. След това нарежете на филийки 1/2 кг. картофи и ги прибавете към гъбите.Покрийте с гореща вода, посолете на вкус и сварете ястието на слаб огън. Преди да го свалите от огъня поръсете с 1 ситно нарязана връзка копър.

Гъби магданозлия
Изчистете 300 гр. пресни гъби. Дребните оставете цели, а по-едрите нарежете на филийки. Пуснете ги в подсолена вода и ги варете около 1/2 час. Пригответе запръжка от 5-6 л. олио, 4-5 стръка ситно нарязан зелен лук, 1 л. брашно, 1 л. доматена салца или 2-3 червени домата и 1 лъжичка черен пипер. Прибавете гъбите заедно с водата, в която са врели. Щом сместа заври, прибавете 2 едро нарязани връзки магданоз. Оставете ястието да ври на слаб огън 15-20 м. По желание след свалянето му от огъня можете да го застроите с 2 яйца, разбити с 1 чаша кисело мляко.

Гъби с лимонов сос
300 гр. пресни гъби се измиват няколко пъти в студена вода, след като дръжките им се подрежат. Нареждат се в съд за готвене, слага им се хубаво прясно масло, сок от един лимон, малко кромид лук, малко вода и се оставят да врат на слаб огън. Когато са вече сварени се прибавя лъжица брашно, разбъркано с вода, малко сол, завират заедно и след това се снемат, като се застройват с един жълтък.

Гъби с бяло вино
300 гр. гъби, 2 с.л. олио, 3 скилидки чесън, 2 с.л. брашно, 3-4 с.л. бяло вино, сол, чер пипер, магданоз, малко вода. Гъбите нарежете на парчета. Задушете в олиото чесъна, магданоза, поръсете с чер пипер и сол и добавете гъбите. Преди да са готови напълно полейте с брашното, разтворено във виното и водата.

Гъби - плакия
Изчистете и измийте 500 гр. гъби. Нарежете ги на филийки, залейте ги с 1/2 ч. олио и 1 ч. вода и ги сложете на огъня. Щом заврат, ги посолете. Варете ги, докато омекнат и останат само на мазнина /при нужда долейте малко гореща вода/. Прибавете 1 равна л. брашно, размито с вода на рядка каша, и оставете ястието да ври 5-6 мин. Преди да го свалите от огъня, поръсете го с по 2 л. копър и магданоз, нарязани на ситно.

Гъби - плакия /втори вид/
Продукти за 5 порции: 1 кг пресни гъби, 100 мл. растително масло, 50 г прясно масло, 60 г моркови, 60 г целина, 200 г домати, 150 г лук, 15 г брашно, 1 глава чесън, 1 лимон, магданоз и сол на вкус.
След като се почистят и измият, гъбите се нарязват на парчета, морковите, целината, лукът и чесънът - на филийки, а част от доматите - на дребни кубчета. В олиото се задушават до омекване нарязаните зеленчуци, а отделно в маслото се задушават гъбите. Изсипват се в тава за печене, посоляват се и се поръсват с магданоз. Отгоре се нареждат филийки от лимона, останалите домати и чесъна. Ястието се залива със заливка от леко припечено брашно и малко гореща вода и се пече в умерена фурна. Поднася се студено.

Плакия от печурки
400 гр. гъби, 100 гр. олио, 50 гр. моркови, 1 глава целина, 1-2 глави лук, 1 голям домат, 2-3 скилидки чесън и 1 лъжица брашно, лимон, връзка магданоз, сол на вкус. Измитите гъби, моркови, целина, чесън и лук се нарязват на филийки, както и част от домата. Зеленчуците се задушават заедно до омекване. Изсипват се в тава, посоляват се и се поръсват с магданоз. Отгоре се нареждат филийки от лимона и останалия домат. Приготвя се заливка от леко запържено брашно и чесън с малко гореща вода. Пече се в умерена фурна до зачервяване.

Кюфтета от гъби
Пресни гъби 300 г., бял хляб 75 г., прясно масло 50 г., растително масло 150 г., 2-3 яйца, брашно 50 г., сол, галета 50 г., черен пипер, магданоз. Гъбите се задушават с малко вода, докато омекнат. Нарязват се на дребно или се смилат през машинка за месо на по-едра решетка. Към получената каша се прибавя накиснатия хляб, яйцата и подправките. От добре омесената смес се оформят кюфтета, които се овалват в брашно, яйца и галета и се пържат в гореща мазнина.

Кюфтета от гъби /втори вид/
Продукти: 300 гр. пресни гъби, 2-3 яйца, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, чер пипер, магданоз, сол, галета, олио, зеленчуков бульон, малко брашно.
Измитите и нарязани на дребни парчета гъби се задушават. Ориза се сварява в зеленчуковия бульон и като изстине се омесва с гъбите, ситно нарязания лук, магданоза, сол и чер пипер на вкус. Оформят се кюфтета, които се панират в брашно, яйце и галета. Изпържват се в сгорещено олио и се поднасят топли.

Кюфтета от гъби /трети вид/
Продукти: 200 г. сушени или пресни гъби, 1 глава кромид лук, 2 яйца, 2 филийки бял хляб, 100 г. галета, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. растително масло, 500 г. кисело мляко, чер пипер, сол.
Гъбите се почистват и измиват. Ако са сушени предварително се накисват в студена вода, където да престоят поне 8 часа. Гъбите се нарязват на ситно и към тях се прибавя настъргания кромид лук, предварително накиснат в прясно мляко. Прибавят се изцеден хляб, два жълтъка, сол и черен пипер на вкус. Получената смес се разбърква добре и от нея се оформят топчета с големина по желание. Овалват се в галетата, а след това в леко разбитите белтъци и се пържат в предварително загрятата мазнина. Кюфтетата се поднасят с кисело мляко или салата според сезона.

Кюфтета от рижики
В зависимост от количеството гъби, кюфтета могат да се направят само от рижики или в смес с месо. Също така рижиките могат да се омесят със смляно месо от риба. 1 кг. гъби се смила на месомелачка, прибавя се 1/4 кг. месо, 1 яйце, много ситно нарязан лук, сол, черен пипер, малко хляб. Сместа се омесва и с брашно се оформят кюфтета, след което се пържат.

Сарми от гъби с ориз
Изчистете и измийте 500 гр. печурки. Сварете ги цели в подсолена вода и ги отцедете. Отделете 5-6 гъби с хубава форма, а останалите нарежете на ситно. Свaрете в подсолена вода 1 1/2 ч. Ориз /използвайте и отварата от гъбите/. Разбъркайте половината ориз с нарязаните гъби и със ситно нарязаните гъби и ситно нарязан магданоз, чер пипер и сол на вкус. Попарете млади лозови листа и увийте с тях малки сарми от сместа Изпържете ги внимателно, като при обръщането внимавате да не се развият. Полейте отделения ориз с 3-4 лъжици запържено масло и го изсипете в чиния. Върху него наредете сармите, а между тях сложете целите гъби. Поднесете ястието топло.

Гъби като плънка
Добре попарени гъби се смесват с нарязан лук, малко чесън, магданоз и бяло вино. С тази смес се напълват домати, на които вътрешността е изчистена. За пълнене могат да се използват и други зеленчуци - едри глави лук, сварена тиква, целина, които след напълване се задушават и пекат.

Гъби като плънка /втори вид/
Малко ситно нарязана сланина, сол, черен пипер и добре сварени и смлени с месомелачка гъби се смесват със сметана, нарязан магданоз и малко сирене. Плънката е подходяща за пълнене на домати.

Пълнени гъби
300 гр. едри гъби. 100 гр. среда от хляб, потопен в мляко и изстискан, 2 яйца, 2 с.л. мляко на прах, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, сол, черен пипер, настъргано индийско орехче, 100 гр. настърган кашкавал. Гъбите се почистват, като се отстраняват пънчетата и се измиват. Пекат се 10 мин. във фурната. През това време се приготвя плънката, като се омесват хлябът, разбитите яйца, млякото на прах, настърганият чесън, магданозът и ситно нарязаните пънчета от гъбите. Наръсва се със сол и чер пипер и се обърква добре. С тази смес се пълнят гъбите. Наръсват се със стрития кашкавал и се запичат в гореща фурна за 15 минути.

Домати пълнени с гъби
Изберете еднакви средно големи червени домати. Разрежете ги на две половини и ги издълбайте. Наредете ги в тавичка, намазана с олио и поръсена със счукан сухар или брашно и ги посолете.Запържете 2-3 ситно нарязани глави лук с 1 к.ч. олио. Прибавете нарязаната вътрешност на доматите и запържете. Сварете 1 ч.ч. ситно нарязани гъби в подсолена вода, отцедете ги и ги прибавете към запръжката. Поръсете с чер пипер. Напълнете доматите, поръсете със счукан сухар и печете около 1/2 час. Поднесете ги като изстинат.

Домати пълнени с гъби и майонеза
800 г пресни домати, 150 г майонеза, 150 г гъби, 100 г шунка, 50 г лук, половин връзка магданоз, сол на вкус. Избират се твърди домати с еднаква големина. Измиват се, издълбават се, посоляват се и се оставят да се отцедят. Гъбите се нарязват на филийки, задушават се в малко вода и се прибавят в майонезата, заедно с шунката и лука, нарязани на кубчета и ситно нарязания магданоз. Сместа се разбърква и с нея се напълват доматите. Украсяват се с майонеза с помощта на шприц и клончета магданоз и се поднасят като студено предястие.

Домати пълнени с гъби и ориз на фурна
1,500 кг пресни домати, 350 г пресни гъби, 100 г ориз, 150 г кромид лук, 100 мл растително масло, 2 яйца, 300 мл прясно мляко, 30 г брашно, 5 г червен пипер, 1/2 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Лукът се обелва, измива и се нарязва на дребни кубчета. Гъбите се нарязват на филийки и се задушават с лука в част от растителното масло до полуомекване. Прибавя се вътрешността да издълбаните домати, червеният пипер, малко вода и сол и се задушава, докато набъбне. Поръсва се със ситно нарязания магданоз и чер пипер и се разбърква. Със сместа се напълват издълбаните и оцедени домати. Затварят се с капачките, предварително поръсени с брашно, подреждат се в тава, настлана с останалата част от издълбаната вътрешност, поливат се с останалото масло и се пекат в умерена фурна. Заливат се със смес от разбитите яйца и прясното мляко и се допича.

Домати пълнени с гъби и ориз на фурна /втори вид/
1,200 кг пресни домати, 50 мл растително масло, 100 мл прясно масло, 200 мл прясно мляко, 150 г пресни гъби, 100 г ориз, 150 г кромид лук, 1/2 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Доматите се измиват и издълбават. Лукът се нарязва на дребно и се задушава в растително масло до омекване, след което се прибавят гъбите, нарязани на дребно и задушаването продължава. Прибавят се оризът, сол и малко гореща вода. Като набъбне ориза, сместа се сваля от огъня, разбърква се с част от прясното масло и нарязаният магданоз, подправя с с чер пипер и се разпределя в доматите. Те се нареждат в тава, поръсват се с останалото разтопено масло и се пекат във фурна почти до опичане, заливат се с разбитите яйца и прясното мляко и се допичат.

Пълнени картофи с гъби
Продукти: 400 гр. гъби, 8-10 големи картофа, 50 гр. сирене, 30-40 гр. кашкавал, 1-2 моркова, 1 орех, 150 гр. готвено месо, олио, 2 яйца, магданоз, чер пипер, сол на вкус.
Обелват се няколко големи картофа. Издълбава се вътрешността им и се слагат да се запекат леко в намазана с олио тава.
Плънка: Сърцевината на издълбаните картофи се настъргва на едро ренде. Измиват се и се задушават гъбите. Нарязват се на дребни кубчета и се прибавят към картофите. Към сместа се добавя малко натрошено сирене, настъргания морков, сготвеното и нарязано на дребно месо, 1/4 ядка от орех, натрошена на ситно, чер пипер, сол и магданоз на вкус.
Картофите се напълват със сместа и се пекат в умерена фурна. Непосредствено преди изваждането им по желание се поръсват с настърган кашкавал.

Пиперки пълнени с ориз и гъби
Опечете леко 1 кг. пиперки или вземете готови. Запържете 2 ситно нарязани глави лук с 1/2 ч. мазнина, прибавете 1/2 ч. ориз, 2-3 ситно нарязани червени домата и 1 пълна чаша ситно нарязани гъби. Запържете отново всичко, залейте сместа с 1 ч. вода, посолете я, поръсете с черен пипер и оставете да поври на слаб огън. Напълнете пиперките с готовата смес и ги наредете в плитка широка тенджера. Нарежете 3-4 домата и запържете с 4-5 лъжици мазнина и разредете с 1 чаша гореща вода. Залейте пиперките с тях. Поръсете ястието със ситно нарязан магданоз и доварете на слаб огън или опечете на фурна.

Пиперки, пълнени с ориз и гъби /втори вид/
Продукти за 5 порции: 900 г пиперки, 150 мл. растително масло, 200 г ориз, 250 г пресни гъби - печурки (или 200 г стерилизирани), 150 г лук, 300 г пресни домати, 1/2 връзка магданоз, черен пипер и сол на вкус.
Избират се еднакви пиперки, измиват се, изчистват се и се посолява. Лукът се нарязва на дребно и се задушава в част от мазнината. Прибавят се половината домати, предварително обелени и нарязани на дребни, и гъбите, нарязани на филийки. Задушаването продължава до изпаряването на водата от даматите. Прибавя се оризът и сместта се посолява, залива се с малко гореща вода и се вари до набъбването на ориза. Подправя се с черен пипер и ситно нарязан магданоз и се разбърква. Пиперките се напълват със сместа, нареждат се в плитка тенджера, покриват се с останалите домати, настъргани на ренде или смлени, и се заливат с останалата мазнина и малко гореща вода. Ястието се вари или се пече, докато остане на мазнината. Преди поднасяне се поръсва с дребно нарязан магданоз.

Постна мусака от гъби
300 гр. пресни гъби, 100 гр. ориз, 100 гр. кромид лук, 80 мл. олио, 50 гр. прясно масло, 250 мл. прясно мляко, 250 гр. кисело мляко, 150 гр. домати, 50 гр. брашно, 2 яйца, чер пипер, магданоз и сол на вкус.
Изчистените, измити и нарязани на дребно гъби се задушават в подсолена вода (колкото е необходимо за мусаката) до омекване. Отделно в олиото се задушава лукът, също нарязан на дребно. След омекването му се добавя оризът и се задушава, докато поеме мазнината. Прибавят се ситно нарязаните домати и течността от задушените гъби. Сместа се изсипва в тава, намазана с мазнина. Прибавят се гъбите. Приготвя се сос бешамел от препеченото брашно, яйца и прясното мляко. 2/3 от соса се прибавя към сместа в тавата. Ястието се подправя на вкус със сол, чер пипер и магданоз, разбърква се, поръсва се с разтопеното прясно масло и се пече в средно силна фурна около 20 минути, след което се изважда, залива се с останалата част от соса и се допича. Поднася се с кисело мляко.

Вегетарианска дроб-сарма
Разбийте 3 яйца и прибавете 1 1/2 ч.ч. пр. мляко или вода, 1 щипка сода и брашно, колкото е необходимо, за да получите гъста като боза каша. Изпържете от сместа 6 или 8 палачинки в средно голям тиган. Изчистете 300 гр. гъби, нарежете ги на ситно и ги запържете с 1 ситно нарязана глава лук в 4-5 с.л. олио. Прибавете 3/4 ч.ч. ориз и го запържете леко. Налейте 1 1/2 ч. вода, посолете сместа и я оставете да ври на слаб огън, докато оризът поеме водата. Свалете от огъня и подправете с червен пипер, магданоз и копър, по желание и черен пипер. Във всяка палачинка сложете част от сместа и я свийте като сарма. Наредете ги в намазана с масло тавичка, залейте с 1 ч.ч. гореща отвара от гъбите и 3-4 с.л. мазнина, печете ги в умерена фурна. Като се зачервят, полейте ги с 2-3 яйца, разбити в 1 ч.ч. пр. мляко и малко сол и ги запечете.

Суфле от гъби и спанак
300 гр. гъби, 2 с.л. брашно, 2 с.л. разтопено краве масло, 1/2 чаша пр. мляко, 3 яйца, 1/2 ч. настърган кашкавал, 1 ч. пюре от спанак, 4 стръка магданоз, сол. Брашното се изпържва в маслото и се залива с пр. мляко. Бърка се до сгъстяване на слаб огън. Снема се от огъня и като поизстине се прибавят жълтъците, кашкавала и накрая - белтъците, разбити на сняг. Слагат се пюрето от спанака, намачканите гъби и много ситно нарязания магданоз. Пече се в намазана с масло дълбока тавичка. Сервира се горещо.

Огретен от гъби
Гъби 300 г., топено масло 75 г., кашкавал 50 г., брашно 50 г., яйца 2 бр., прясно мляко 250 г., лук 100 г., домати 250 г., магданоз, сол. Лукът и гъбите се нарязват на дребно и се задушават в маслото до омекване. Прибавят се доматите, магданозът, кашкавалът и солта. Сместа се разбърква и се изсипва в тава. Залива се с по-рядък бешанелов сос, настъргва се отгоре кашкавал и се пече до зачервяване.

Гъби с картофи
300 гр. картофи, 300 гр. гъби, 2 с.л. разтопено краве масло, 4 яйца, 1/2 ч.пр.мляко, 12 маслини, чер пипер, киcели краставички, сол. Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват на пюре. Отделно се сваряват гъбите в подсолена вода, отцеждат се и се нарязват на ситно. Маслото се слага в тенджера на огъня и към него се прибавят картофите и гъбите. Сместа се запържва леко, като се бърка непрекъснато и се наръсва със сол и черен пипер. Разрежда се с пр. мляко и 5 мин. преди да се снеме от огъня, се прибавят 2 яйца. Получената смес се изсипва в чиния за сервиране и се украсява с 2 твърдо сварени яйца, нарязани на кръгчета. Наоколо се нареждат кръгчета от киселите краставички и маслините.

Картофено руло с гъби
1,200 кг картофи, 3 яйца, 50 г брашно, 50 г галета, 50 г кашкавал, 5 г сол; За плънката: 50 г прясно масло, 100 г лук, 300 г пресни гъби, 250 г пресни домати, 3 яйца, 1 връзка магданоз, черен пипер и сол на вкус; За поръсване и намазване на рулото: 50 г кашкавал, 25 г галета, 1 яйце, 50 г прясно масло; За гарнитури: 150 г пресни домати.
Картофите се обелват, сваряват се на пара и веднага се пасират. Омесват се с яйцата, брашното, галетата, настъргания кашкавал и солта. Разстилат се върху намокрена кърпа на пласт с дебелина 1,5 см. Върху картофения пласт се поставя плънка от дребно нарязания лук, гъбите - на филийки, задушени в част от маслото и смесени с нарязаните на кубчета домати и твърдо сварените яйца, магданоз, сол и черен пипер. С помощта на кърпата пласта се навива на руло. Поставя се в тава така, че ръба на остане отдолу, намазва се с разбитото яйце, поръсва се с кашкавал и галета, полива се с разтопено масло и се пече във фурна. Готовото руло се нарязва на парчета с дебелина около 3 см и се поднася с домати към всяка порция.

Котлети от картофи с гъби
Изчистете и измийте 300 гр. гъби. Сварете ги в леко подсолена вода и ги отцедете, след което ги нарежете на ситно. Сварете 1/2 кг. картофи, обелете ги и като изстинат, ги настържете на едро ренде. Настържете или накълцайте на ситно и 1-2 моркова, предварително сварени. Прибавете към гъбите, картофите и морковите 1 яйце, 1/2 връзка ситно нарязан магданоз и черен пипер на вкус. Омесете сместа и оформете от нея елипсовидни котлети. Потопете ги в брашно и разбито яйце и ги изпържете. Поднесете ги със салата.

Гъби с ориз
Сварете поотделно 1/2 кг. ситно нарязани гъби и 3/4 ч. чаша ориз. Разстелете ориза в обилно намазана с чисто масло тавичка, а върху него - гъбите. Разбийте 4 бр. яйца с 1 1/2 ч. чаши прясно мляко, 2 лъжици ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Изсипете сместа върху гъбите. Полейте ястието с 4-5 лъжици мазнина и го сложете да се пече в умерено силна фурна.

Гъби с ориз /втори вид/
Продукти за 5 порции: 400 г пресни гъби, 50 мл растително масло, 50 г прясно масло, 100 г лук, 250 г домати, 200 г ориз, 1/2 връзка магданоз, черен пипер и сол на вкус.
В мазнината и малко вода се задушават до омекване лукът, нарязан на дребно, и нарязаните на ивици гъби. Прибавят се изчистения и измит ориз и нарязаните на резени домати. Налива се необходимото количество вода, ястието се посолява и се запича във фурна. Поднася се поръсено с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Гъби с ориз на тиган
Продукти: 130 гр. ориз, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 400 гр. гъби, див лук, 50 гр. масло, 1 с.л. олио, половин чаша зеленчуков бульон /може и от кубче/, 4 с.л. сметана /може и прясно мляко, в което е разтворено парченце масло/, 100 мл. сухо бяло вино, 300 гр. стерилизиран грах, 80 гр. настърган кашкавал, сол, чер пипер.
Приготовление: Оризът се сварява в подсолена вода. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Ако гъбите са едри се срязват на половинки. Дивият лук се нарязва на ситно. В тиган се загряват маслото и олиото и в тях се задушават гъбите и лукът, като се бъркат. Прибавя се бульона, сметаната и виното и ври около 4 минути. Добавя се оризът, грахът и половината от настъргания кашкавал. Сипва се дивия лук и се подправя с чер пипер и сол. Преди сервиране се поръсва с останалия кашкавал.

Гъби с моркови и ориз
400 гр. пресни гъби, 200 гр. моркови, няколко стръка зелен лук или праз, скилидка чесън, 250 гр. ориз, 500 мл. зеленчуков бульон от кубче, 50 гр. масло или маргарин, 3-4 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, 125 мл. бяло вино, 100 гр. грах, 2 с.л. сметана, магданоз, сол, чер пипер на вкус.
Гъбите и морковите се почистват и нарязват на кубчета, лукът - на ситно. Чесънът се пресова. Оризът се вари в бульона 20 мин. Маслото се разтапя и заедно с 1 л. олио се запържват гъбите. Прибавят се лука, чесъна и морковите. Посипва се с брашното и се залива с вино. Похлупва се и се задушава 10 мин. Няколко минути преди да се свали от огъня се добавят граха и сметаната. Ястието се подправя със сол и чер пипер. Сварения ориз се омесва с мазнината, насипва се във форма за кекс и се обръща върху голяма чиния. В средата се изсипват зеленчуците. Другият вариант е оризът да се омеси със зеленчуците и да се насипе в чиния. Поръсва се с магданоз за украса.

Гъби в оризов пръстен

Автор

Теодора Хаджиева
  • Прякор: tedince
  • Име: Теодора Хаджиева
  • Дата на раждане: 17.08.1984
  • Зодия: Лъв
  • Град: Пловдив
  • Пол: жена

Общо теми: 6   Общо коментари: няма
Последна тема от: 19.09.2009 г.
Последен коментар от: няма
Галерия