Печени чушки с пюре от патаджани
8 прави чушки
2 патладжана
5-6 скилидки чесън
3 с.л. оцет
3 с.л олио
сол
Чушките се опичат,обелват и осоляват.Опечените и обелени патладжани се смилат,като към тях се прибавят счуканите скилидки чесън.Добавят се олиото,оцетът и солта.С тази смес се пълнят чушките,нареждат се в чиния,а между тях се слагат кръгчета червени домати.Поръсват се със ситно нарязан магданоз.

Постни зелеви сърмички
40 зелеви листа
3 глави лук
200 гр.грах
4 моркова
олио
черен пипер
сол
Зелевите листа се попарват в подсолена вода до омекване.Грахът се сварява,морковите също и се нарязват на кубчета.Лукът се нарязва на дребно.Всички зеленчуци се задушават в малко олио,овкусяват се с подправките.С полученият зеленуков микс се пълнят и завиват зелевите листа.Готовите сърмички се нареждат в голяма тенджера и се сваряват.

Картофи с чеснов сос
8 едри картофа
3 скилидки чесън
100 гр. сметана
сол
черен пипер
1 с.л майорана
Картофите се сваряват с люспите.Приготвя се сос от 1 изчистена и пресована скилидка чесън,сметана и сол.Картофите се отцеждат,разрязват се на половини,леко се издълбават и се пълнят с по 4 ч.л.от чесновия сос.Увиват се в алуминиево фолио и се пекат 10 мин. във фурната.Изваждат се от фолиото и се поръсват с черен пипер и майорана.

Пълнени картофи по родопски

10-15 средно големи картофа
3-4 сварени моркови
3-4 кисели краставички
1 глава лук
10 розички сварени броколи
150 гр. бульон
магданоз
сол и подправки на вкус
соев сос

Картофите се измиват,нареждат се в тавичка и се изпичат със люспите.От време на време се обръщат,за да се изпекат равномерно.Може и да се сварят.Лукът се изпържва в маслото.Залива се с бульона и се овкусява със солта и подправките..Сосът се сваля от котлона.
На картофите се изрязват капаци.Издълбава се възможно най-много от сърцевината им,която се стрива с вилица и се смесва със овкусените със соев сос и нарязани на ситно зеленчуци.С тази смес се пълнят картофите,поставят им се капачетата и се запичат.Ястието се поднася с прясна зелена салата или с домати

Спагети със сметанов сос

Задушават се гъби с една скилидка чесън и малко босилек.
Като станат готови се добавя сметана и се свалят от огъня. Смесват се със спагетите.

Спагети с джинджифил и чесън

Запържват се леко 12 - 13 скилидки чесън в зехтин. Добавя се джинджифил на върха на ножа и се зепържва леко. Изсипват се и спагетите в тигана, за да се смесят добре със соса.
Може да се добави и соев сос.

Макарони със зеленчуци

По 250 гр. тиквички, моркови, праз.
4л. масло
250гр. зелени плоски макарони
300 мл. заквасена сметана
2скилидки чесън


Празия се нарязва на колелца, морковите и тиквичките на едро се настъргват. Запържват се в 2л. масло за 5 мин. Прибавя се пресования чесън и се бърка още 5 мин. Зеленчуците се смесват със сварените макарони, прибавя се сол и черен пипер. Всичко се изсипва в намазана с масло тава. Отгоре се заливат със сметанa. Пече се 25 мин на 160 градуса.
Вместо сметана използвах майонеза.

Печени зеленчуци по италиански:

Продукти:
един патладжан,
2-3 тиквички,
по 1-2 зелени и червени чушки
гъби.
Патладжаните и тиквичките се нарязват на филии (не много тънки), а гъбите на 2. Всичко се пече във фурната или на плоча. После се нарязват на тънки лентички. Слага се и ситно нарязан лук. Обилно поръсвате със сух босилек, риган, малко сол и се застройва със зехтин и оцет.Като престои малко в хладилника, става още по-вкусна.

Зеленчуци с бял сос:

Продукти
Глава броколи и/или карфиол
6-7 картофа
5-6 моркова
евентуално гъби
евентуално лук или чесън
1 кубче гъбен бульон
малко брашно
сол
подправки - розмарин, тарос /естрагон/ ИЛИ копър

Приготовление:
Всички зеленчуци без броколито се запичат в йенска тавичка - плюс зехтин, малко вода и подправки. Когато изглежда готово, слагате броколито и печете още 3-4 минути.
Междувременно запържвате 2-3 лъжици брашно в малко зехтин или масло, добавяте предварително разтворения бульон и бъркате с дървена лъжица до получаване на бял сос, който можете допълнително да овкусите и с подправки по желание. Ако стане на бучки, с пасатора се оправя. Малко лимонов сок също му седи добре, а ако го разбиете заедно с голямо количество зелени подправки, ще получите зелен сос.
Зеленчуците се заливат със соса направо в чинията или сосът се поднася в отделна каничка, за да може всеки да си сипва.


Зелена лятна манджа

задушавам в малко вода и мазнина спанак и зелен лук, настъргвам 1 по-голям картоф и оставям да ври на бавен огън, добавям 1/2 буркан пасирани домати още толкова вода, и пак оставям да уври хубаво, подправям със зеленчуковия микс на Маги /зеления/ + магданоз и сол и за финал в така приготвената манджа чуквам няколко яйца без да ги разбърквам - оставям още няколко минути докато яйцата се забулят а жълтъка да остане течен.

"Дупени картофи"

Вземам възможно най-дребни пресни картофи. Големината им да е около тази на орех. Измивам ги добре. Режа на две. Редя ги в намаслена тавичка с "дупетата" нагоре. Отгоре слагам малко масло, посолявам и ги слагам в предварително загрята фурна на 250 градуса.
Пека докато отдолу се зачервят.

Печени кюфтета от тиквички

Настъргвам тиквичките в робота, отцеждам ги, смесвам ги с 2-3 белтъка, сирене, пресен лук, малко галета и копър и оформям кюфтетата и ги пъхам да се пекат. Става много вкусно!

Зеленчукови гювечета

Нарязвам зеленчуци по избор (броколи, тиквички, гъби), слагам малко соев сос, сирене, кашкавал и запичам.
Може да се направи и в микровълнова

Рататуй /за трима-четирима души/

4-5 глави лук
2-3 патладжана
6-7 хубави месести червени пиперки /чушки/
2-3 тиквички
Хубаво узрели домати или домати от консерва
Сол
Мащерка

Лукът се нарязва много на едро, може и на 4-5 парчета. Поръсва се със зехтин и се запича леко във фурната. Добавят се нарязаните на едри кубчета патладжан, тиквички и пиперки. Пече се до готовност. Междувременно доматите се попарват и нарязват на ситно. Когато зеленчуците са опечени, прибавят се доматите и мащерката и се разбърква лекичко. Връща се във фурната за 2-3 минути

Цяла манджа

2 патладжана
10 малки картофчета
4 чушки
чубрица
сол,червен пипер
3 с.л олио
2 ч.чаши вода

В тенджера се нареждат обелените цели картофи,патладжаните-само нацепени на ивици,целите чушки .Прибавят се сол,чубрица и червен пипер.Слагат се олиото и водата.Когато ястието заври,се оставя на тих огън,докато се сварят зеленчуците и то остане само на мазнина.

Торта от картофено пюре с гъби

1 кг, картофи
400 гр. гъби
60 гр. сметана
5 с.л олио
сол,черен пипер
1 глава лук

За соса:200 гр. сметана,2 с.л зеленчуков бульон,2 с.л бяло вино,2 с.л зелени подправки

Картофите се сваряват в подсолена вода и се пасират.Добавя се сметаната,сол,черен пипер и малко мазнина.Отделно се задушават лукът и гъбите,посоляват се.За соса се разбиват сметаната с виното,добавят се подправките и бульона.Реди се в тавичка ред пюре,ред гъби,пюре,гъби.Полива се със соса.Сервира се в подходящ съд.
/същата рецепта може да се направи с плънка от гъби с чесън,сварени моркови и броколи,без лук/

Картофени крекери по бернски

4-5 картофа
3 с.л картофено нишесте
сол,черен пипер

Катрофеното нишесте се смесва с пюре от сварените картофи.Получената смес се подправя със сол и черен пипер.Пуска се през шприц,реже се на парчета,суши се и преди сервиране се изпържва в масло.Поднася се като гарнитура.

Зеленчуци със няколко вида сирена

1 пакет замразени броколи
3-4 моркова,нарязани на колелца
3-4 нарязани на ивички чушки
1 пакети замразен карфиол
200-300 гр. гъби
/може да се използват и всякакви други зеленчуци без картофи,грах,боб и леща/
подправки по ваш вкус
соев сос
бяло вино
поне 3 вида сирена,каквито ви се намират в хладилника
Аз ползвам топено сирене,пушено сирене,пушен кашкавал,обикновен кашкавал,синьо сирене,обикновено бяло сирене.
Зеленчуците се смесват хубаво и се слагат в намаслена тавичка.Овкусяват се с подправките и се заливат със совеия сос и бялото вино.Задушават се във фурната за около час.Когато са готови се вадят и отгоре се нареждат сирената,нарязани на тънки филийки.Запича се.


Тиквички със сирене

1 и ½ кг.тиквички
400 гр. бяло сирене
200 гр. пушено сирене
200 гр. пушен кашкавал
200 гр. обикновен кашкавал
синьо сирене
олио

В тавичка се нареждат тиквички,нарязани на кръгчета.Върху тях се разстила натрошено бяло сирене.Така се редят продуктите докато свършат,като най-горният пласт трябва да е от тиквички.
Поливат се с олио.Оставят се във фурната докато тиквичките омекнат.Изваждат се и отгоре се нареждат пушеното сирене,обикновеният кашкавал,пушеният кашкавал и синьото сирене.Запичат се.

Зеленчуци по китайски

Продукти:
1бр тиквичка
2-3бр моркови
1бр картоф
500гр гъби /по-добре пресни/
1бр патладжан
1 глава червен лук
1 глава чесън
1бр гъбен бульон
олио

Картофите се нарязват на "лентички" или кубчета. Моркова също на дълги лентички /реже се на половина и после на ленти/. Тиквичката на половина /ако е по дълга и на 3/, после на филии /по дължина/ и филията се разрязва по диагонал и се получава нещо като триъгълници.
Лука на филии /колелца/. Чесъна на 1/2 по дължина. Патладжана се обелва, и се реже както тиквичката.

В дълбок тиган с малко олио - първо се запържват /леко,колкото да омекнат/картофа и патладжана по отделно. Изваждат се в чиния. В същата мазнина се запържват -гъбите, лука и чесъна. След това се прибавят морковите и тиквичките. Като се запържи всичко това, отново слагате в тигана картофите и патладжата, наливате малко вода и натрошавате бульона.
Похлупвате с капак и разбъквате от време на време да не загорят зеленцучите.

ТИКВИЧКИ

4-5 тиквички
2 скилидки чесън
1 морков
3 с.л. ориз
1 домат
1 с.л. вегета
1 връзка копър
2 сл. зехтин /олио/
1.сл оцет

изсипваш мазнината в тигана. Когато загрее добавяш ориза и морковите. Когато оризът стане прозрачен сипваш половин ч.ч вода. Щом заври добавяш нарязаните на малки кубчета тиквички и още половин ч.ч. вода. Водата завира и добавяш нарязанияг на ситно домат /аз го беля винаги/. Така оставяш да поври 10-тина минутки на среден огън.
В 1 чаена чаша оцета и вегетата. Разреждаш микса с вода така, че да стане хомогенна кашичка, която изсипвша към яденето и разбъркваш.
Изключваш котлона, поръсваш с нарязаният на ситно копър и затваряш капака, за да поеме от аромата на копъра.
След 10 минутки можеш да сервираш.

Гнезда с картофено пюре

Необходими продукти:
1 кг картофи, 1 чаена чаша нарязани сурови гъби, 2 с.л. накълцан лук, 3 с.л. масло, сол, черен пипер, олио
Картофите се сваряват и се намачкват на пюре. Лукът и гъбите се изпържват леко и се добавят към картофеното пюре. Прибавя се половината от количеството разтопено масло и сместа се посолява. От нея се оформят 4 гнезда и се нареждат в намазана с олио тавичка. Отгоре се напръскват с разтопено масло и се поръсва с черен пипер.Гнездата се запичат за около 20 мин. на умерена фурна

Дипломатически" картофи

1 кг картофи, нарязани на тънко- около 5мм.се подреждат в тавичка.Посоляват се и се заливат с 250 млл сметана.Пекат се 1 час на 200 градуса до зачервяване.Ако сметаната е малко по-малко добавете вода.(или преварително разбийте сметаната с много малко вода)
Много са вкусни.

Печен пипер с доматен сос

Опечен и обелен пипера се запържва малко и се нарежда в плато.В същото олио се прибавя доматен сок+сол на вкус и смлян чесън(2-3 скилидки)..Соса се запържва и бърка до получаването на гъста каша.Пипера се залива с готовия доматен сос и се поднася в платата,поръсен с магданоз.

Планински миш-маш

Продукти:
2 глави лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
3-4 домата
2 скилидки чесън
4 яйца
6 суп. л. олио
магданоз за поръсване
сол на вкус
Приготвяне:
Нарязваме лука, чушките и чесъна и ги слагаме да се запържат в тиган. Нарязваме доматите на кубчета и ги слагаме и тях да се пържат. Трябва зеленчуците хубаво да се задушат и да омекнат. Чукваме яйцата .Можем накрая да поръсим с магданоз.

Червени домати пълнени с ориз:

Вземаме 5-6-по едри червени домата, измиваме, отрязваме им капачетата и издълбаваме внимателно с лъжичка. Нарязваме на ситно 2 глави лук, настъргваме 1-2 моркова на дребно ренде, гъби на око и слагаме да се задушат в 1/2 чаша олио и 1 кафена чашка вода. Прибавяме след това 1 чаена лъжичка червен пипер и по една супена лъжица ориз на домат. Наливаме 1-1 1/2 чаша вода и оставяме ориза да набъбне. Прибавяме към ориза дребно нарязан магданоз, чубрица, сол и черен пипер. Разбъркваме сместа и пълним доматите, похлупваме ги с капачетата и нареждаме в тавичка, на дъното на която сме нарязали наситно вътрешностите от издълбаните домати. Доливаме вода която да заеме половината от доматите и ги печем на фурна. Работата е ясна че пълнежа може да се комбинира по ваш вкус

Тиквички на фурна

3 средно големи тиквички се измиват и се нарязват на колелца и се осоляват. 4-5 глави лук, 2 супени лъжици ориз, 1 1.л. червен пипер и верен, копър, чубрица се запържват в 1 к.чашка олио. Тази смес се изсипва в тава. Върху нея се нареждат тиквичките, така че да я покрият изцяло. Отгоре се полкива с домати или доматен сок, и малко олио. Прибавят се 2-3- чаши гореща вода. И се запича..Нарязва се магданоз и се запича отново до зачервяване.

Картофи плакия

1кг картофи, 2 моркова, 1 парче целина, 3 глави лук, 4-5 домата, олио, 5-6 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1 чаша червено вино, магданоз, черен пипер, сол.

Лукът, морковите и целината се нарязват на филийки, заливат се с малко олиои малко топла вода и се задушават до омекване. Обелените и нарязани на филийки картофи се нареждат в намазаната с масло тавичка, покриват се със задушените зеленчуци, върху които се нареждат нарязаните на кръгчета домати (може да се полее с доматен сок или доматено пюре). Полива се пак с малко олио, виното и вода колкото да се покрият, черен пипер, чесъна нарязан на ситно, магданоз, дафиновия лист, сол.Пече се около 45 мин.

Пиле”Мелбърн’

1 пиле
220 гр. олио
30 гр. масло
15 мл. Бяло вино
30 гр. месен бульон
50 гр. доматено пюре
10 гр. патладжани
10 гр. домати
20 гр. чесън
магданоз,сол

Филето и бутчетата на пилето се запържват в олио,заливат се с бяло вино и месен бульон,добавя се дом.пюре,за да придаде розов цвят на соса.Посолява се,подправя се със ситно нарязаният магданоз и се задушава.Месото се сервира,залято със соса,в който се е задушавало.
Като гарнитура се поднасят изпържени в равни часи масло и олио патладжани,предварително осолени и отцедени.Върху тях се поставят нарязаните и леко запържени домати и чесън.Цялото се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Пиле по студентски

1 пиле/бутчета,гърди или всякакво пилешко месо/
1-2 глави лук
2-3 моркова
1 лимон
чубрица
черен и червен пипер
куркума
розмарин
зеленчуков бульон
олио,сол

Пилето се нарязва на порции и се намазва с маслото/или с маргарин/.Лукът и лимонът се нарязват на кръгчета,а морковите-на лентички.В една купа се смесват бульона със с подправките и се рабъркват с олио.Една торбичка за печене се намазва с мазнина,нареждат се лукът,морковите и 2-3 резена лимон.Върху тях се слагат порциите месо,които се овалват в подправките,а остналите резени лимон се слагат върху месото.Пече се в силно загрята фурна.
Ако нямате торбичка за печене,може зеленчуците да се наредят диркетно в тавата и тя да се покрие с фолио.Тогава се пече в умерено загрята фурна..

Мариновани пилешки гърди

250 гр. пилешки гърди
сол
черен пипер
лимонов сок
зехтин

Гърдите се осоляват и се натриват с черен пипер,начукват се и се поставят в марината от зехтин и лимонов сок за 3-4 часа.В тенджера се налива 1 ч.чаша вода,слагат се гърдите и се оставят да врат до пълна готовност.Сервират се обилно поляти с лимонов сок

Пиле с чеснов сос

Продукти
1 бр. пиле
100 гр домати
100 гр лук кромид стар
5-6 ск. чесън стар
2 бр. лимон
75 мл вино бяло

Приготвяне
1.Загрейте олиото
2.Обелете кожата на пилето и го нарежете на порции
3.Поръсете ги със сол и черен пипер
4.Изпържете порциите до зачервяване
5.Нарежете наситно лука, чесъна и доматите
6.Запържете ги 5-6 минути
7.Сипете виното
8.Оставете да поври до сгъстяване, като бъркате непрекъснато
9.Залейте пилето с получената смес
10.Украсете с магданоз
11.Сервирайте ястието със зелена салата и нарязаните на резенчета лимони.


Пиле с ароматен сос


Продукти
1 бр. пиле
100 мл олио
200 мл вино бяло
5 с.л. оцет
200 гр лук кромид стар
1 бр. дафинов лист

Приготвяне
1.Нарежете пилето на порции и го посолете
2.Парчетата пиле подредете в тава
3.Добавете виното, оцета, 200 мл вода, олиото, дафиновия лист и лука, нарязан на големи парчета
4.Печете до зачервяване, като от време на време ги обръщайте, за да се зачервят и от другата страна


Пилешки рулца с гъби

Продукти
6 бр. пилешки гърди
500 гр гъби
50 гр лук кромид стар
100 гр кисели краставички
65 гр масло

Приготвяне
1.Нарежете наситно гъбите, лука, краставичките и ги задушете в маслото до омекване
2.Добавете сол, черен пипер и магданоз на вкус
3.Нарежете бялото месо на тънки филийки и ги застелете със сместа
4.Навийте ги на рулца, за да не се развият, ги прободете с клечки за зъби
5.Така приготвените хапки можете да опечете във фурна с масло, на скара или да ги пуснете във фритюрника за 10 минути
6.Поднесете с подходяща гарнитура.


Пиле по мексикански

В тавичка се нарежда пилето, нарязано на порции (или пилешки пържоли ако предпочиташ), лук на едро, повечко чесън, чушки, нарязани на ленти, моркови на пръчици, черен пипер, розмарин. Полива се с олио, вода до половината на съставките и се пече до зачервяване



Пилешки дробчета с гъби и червено вино:

1 кг пилешки дробчета
400 гр гъби
2 глави лук
1 чч червено вино
брашно за овалване (около 1чч)
сол, черен пипер, чесън на прах, индийско орехче

Дробчетата се измиват (да падне кръвта) и отцеждат. Разбъркват се с подправките (малко сол, черен пипер, малко индийско орехче и чесън на прах). Овалват се в брашно и се запържват леко.
Отделно се запържва лук, прибавят се гъбите и се запържват добре. Слагат се сол и черен пипер.
Всичко се поставя в йенска тенджера (да не е много горещо!), сипва се виното и се задушава във фурната за около 15 минути

Пиле със зеленчуци (основна рецепта)

2 бутчета (гърди или каквото желаеш)
1-2 глави лук
шепа гъби
масло колкото орех
1ч.ч. бяло вино
подправки - сол, чубрица, мащерка, купче бульон (по избор, не всичко)

Осоленото пиле се слага в огнеупорен съд, нареждат се лука и гъбите, разпределя се маслото, залива се с виното и се пече на умерена фурна около час.

Катино мезе

150 гр, свинско месо
1 глава чесън
100 гр, гъби
1 глава лук
2-3 с.л.доматено пюре
½ ч.чаша бяло вино
сол,чубрица
по желание 1 люта чушка

Месото се нарязва на дребни парчета и се задушава със ситно нарязания лук.Прибавят се последователно нарязаните на ивици гъби,чесън,дом.пюре,солта и чубрицата.Ястието се полива с малко топла вода и виното и се отавя на тих огън,докато остане на мазнина.


Задушено свинско със сини сливи и гъби

200 гр. свинско месо от бут
2 с.л олио
1 глава лук
30 гр. доматено пюре
60 гр. сини сливи
30 гр. сушени гъби/може и пресни/
сол,черен пипер

Месото се нарязва на средни парчета,посолява се и се изпържва леко.Предварително накиснатите във вода гъби/ако са сушени/ се варят до полуготовност и се нарязват на парчета.Месото се премества в друг съд и към него се добавят нарязаният на ситно и счукан лук,дом.пюре,гъбите,бульонът от гъбите.Ястието се задушава.След половин час се добавят накиснатите във вода сливи и задушаването продължава до пълна готовност.


Свинско по македонски

500 гр свинско месо (бут)
100гр лук
400 гр чушки печени белени
250 гр гъби
60 гр моркови
1 с.л растително масло
1 ч.л червен пипер
сол

ПРИГОТВЯНЕ:
-Месото се измива и нарязва на кубчета. Запържва се в растителното масло до побеляване.
-Морковите, гъбите и лукът се нарязва на ситно и се добавят към месото, поръсва се с червен пипер, долива се една чаена чаша вода и се задушава до полуомекване на месото.
-Печените чушки се нарязват на пръстени и се добавят към сместа.
-Ястието се посолява и се задушава 10-тина минути.

Месо във фолио/лесно/

Месо - около1,5 кг., най-добре е агнешко, /става с всяко друго, като вида на месото определя какво количество мазнина ще използваш/, 1 пак. масло, пресен лук 2 връзки, гъбки половин кг., джоджен, магданоз, сол, червен и черен пипер, вино да поомокри добре сместа.
Това се обърква в подходящ съд и в хладилника от предния ден. На другия ден се разпределя в алуминиево фолио според броя на гостите, опакова се да не изтече сосчето, слага се в тавата на фурната, налива се водичка, количеството на която се поддържа през цялото време, за да не загори и след около 1,5 часа е готово

Капитански пържоли

ПРОДУКТИ:

5 пържоли ( аз изпозвах 3 вратни-за мъжовете и 2 котлетни за мен)
кисели краставички (4-5 броя)
морков (1-2 броя)
гъби ( около 300-400 грама)
бяло вино ( 2 водни чаши)
лук ( 1-2 по-големи глави)
олио
подправки за месото


В тавичка се нареждат овкусените пържоли по ваш вкус.
Аз лично им сложих по-стандартни подправки - сол, чубрица, чимен, черен пипер и малко шарена сол
Върху всяка пържолка нарязани на шайбички - краставичка и морков.
После гъбките и лук нарязан на шайби.
Отгоре капвате малко олио.
Сипвате виното и покривате хубаво с алуминиево фолио.
Печете докато всичко хубаво се задуши докато почти остане само на мазнина.
Отвивате от фолиото


Крумовградски кебап


ПРОДУКТИ:
900 гр.свинско месо
2-3 домата

200 гр.гъби
1 вр.магданоз
4-5глави лук
1каф.ч.олио
1каф.ч.бяло вино
лют пипер, чубрица, черен пипер и сол

Месото се запържва на кубчета.Останалите продукти ги нарязваме на по едро или по дребно зависи от вкуса и ги приготвяме за задушаване. Прибавят се последователно към месото.След доматите виното. Задушават се на бавен огън 30мин. Сместа се разпределя по равно в гювечета. Поставят се във фурната, загрята до 250 градуса.Пече се 20мин.. Приятен апетит!


По-особени сърми

ПРОДУКТИ:
свински пържоли без кост или филе според броя на порциите
кайма
лук
черен пипер
чубрица
гъби,кисели краставички
зелеви листа

Всяка пържола или парче филе се начуква хубаво. Каймата се омесва, както за кюфтета /без хляб и яйца/ и се намазва средно дебел слой върху пържолите. Върху каймата се слага нарязани и задушени гъби и кисели краставички. Завива се на руло, след това се завива в зелев лист като сърма и се пече до готовност. Аз лично ги слагам в гювеч, заливам ги с течност и ги оставям цяла нощ във фурната на 100 градуса

Свинско със зеленчуци

Взимаш едно свинско месо - филе, бут, врат.... според гостите
и го нарязваш на дребни хапки.
Приготвяш гъби, моркови, повечко лук и други зеленчуци според сезона - целина, броколи ....
1 чаена чаша бяло вино, сол, подправки - каквито обичаш.

Та вземаш тенжерата под налягане,йенско стъкло с капак или тавичка,върху която се поствя фолио и започваш да нареждаш - кат гъби - кат месо - кат лук и моркови и пак кат месо и т.н.
Заливаш с виното, слагаш подправките и буташ на котлона (или във фурната).
Става за около 15 минути на тенджера. Само гарнитура си измисли.

Свинско с гъби във винен сос

Продукти: 400 гр. гъби, 200 гр. червени чушки, целина, 1 малка глава лук, 400 гр. свинско филе, 3 с.л. олио, 1/2 ч.ч. сухо бяло вино, чер пипер, сол, Приготовление: Големите гъби се нарязват на парчета, чушките, лукът и целината - също. Месото се нарязва на тесни лентички с дължина 2-3 см. Месото се задушава в 2 с.л. олио. Изважда се и се оставя на топло. Прибавя се останалото олио и в него се изпържват гъбите на силен огън, като се бъркат. Прибавя се зеленчукът и се задушава. Сипва се виното и се оставя да заври. Подправя се със сол и чер пипер. ври още около 4 мин. Слага се месото и се доварява още 4-5 мин. Поднася се със салата от сезона.

Пържоли по испански

Свински пържоли се посоляват и се запичат леко на скара. 1 глава лук и 200 г гъби се нарязват на ситно. Слагат се в тенджера, в която е сгорещена 1 лъжица мас, поръсват се със сол, черен пипер и канела, похлупват се и се оставят да се задушат. Като омекнат гъбите се прибавя 1 чаша бяло вино, 2 счукани скилидки чесън, , 2 супени лъжици нарязан магданоз и 1 лъжица зехтин. Соса се оставя да заври и в него се пускат изпечените пържоли. Добавя се 1 чаша бульон. Ястието се похлупва и се оставя да къкри на слаб огън.

Пълнени патладжани по турски

Патладжана се реже на две по дължина, издълбава се и после се запържва вътрешността с лук, малко чесън, кайма, морков, домати и магданоз.
Напълват се половинките с тази смес и се слагат другите половинки отгоре.
Пече се във фурна.
Става нещо страхотно.
По желание може да си направите чесново сосче с лимон и черен пипер

Салтисон с кайма

Взех около 250 г кайма, замесих я като за кюфтета с , галета, лук, сол, подправки, добавих моркови (сложих сурови, но е по-добре да са сварени) и кисели краставички на дребно. /Може да се експериментира, да се сложат напр. зелени маслини без костилки или каквото решите, че подхожда./ Всичко се омесва добре и се посипва с едно пакетче (20 г) желатин. После се изсипва в картонена кутия от прясно мляко или сок и се вари. Аз го пуснах във вряща вече вода. Вари се около 1,5 часа. После се слага в хладилника да се желира. Преди поднасяне разрязах кутията, за да извадя месото и го нарязвах на филии.

Голя-я-а-ама и лесна за приготвяне сърма

ПРОДУКТИ:
-1 кг. месо (каквото има - свинско, телешко, пилешко);
-лозови листа (1 буркан или пресни);
-кромид лук (за предпочитане пресен, но може и стар, колкото може повече)
-подправки - по вкус, всякакви (черен пипер, сол, джоджен, копър, магданоз и всичко, което обичате).
-гъби (ако има)

Месото се нарязва на възможно по-ситно. Лукът се нарязва на по едро. разбърква се, прибавят се подправките (на вкус).Ако има и гъби - чудесно! Тенджерата, приготвена за ястието, се "облепва" отвътре по стените с лозовите листа. Изсипва се приготвената по-горе плънка, завива се с листата, поставят се листа и отгоре, натиска се с чиния. Така може да престои на студено 1 ден. Преди да се постави на котлона, сипвате 1 чаша вода и 1 чаша вино (ако има), ако не - прибавете 2-3 лъжици оцет. Ако обичате - малко мазнина (масло или олио). Оставете на слаб огън и го "забравете" (ако можете) за около 2 часа. Не се разбърква и не изисква вашето внимание. Вкусът е нешто средно между сърми с лозов лист и каварма. Опитайте - лесно и много вкусно !

Albondigas Cantabras (кюфтенца по кантабрийски)

ПРОДУКТИ:
500 гр. кайма
50 гр. сланина
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1/2 връзка магданоз
1 к. чаша бяло вино
3 печени и обелени червени чушки
1/2 к. чаша зехтин
дафинов лист
чер пипер
червен пипер
сол

Каймата се омесва със ситно нарязаната сланина, намачкания чесън,. Подправя се със сол и малко черен пипер. Оставя се в хладилник за около половин час. Оформят се малки кръгли кюфтенца( с диаметър около 2,5 см) и леко набрашнени се пържат в загретия зехтин докато порозовеят отвън, но не до пълната им готовност. Изцеждат се и се подреждат на дъното на пръстен гювеч. В мазнината от пърженето на кюфтенцата се запържва ситно нарязан лук и когато започне да омеква, се добавя щипка червен пипер, бялото вино, дафиновия лист и малко вода. Оставя се да поври за около 2-3 минути и се излива върху кюфтенцата. Вари се на бавен огън докато кюфтенцата са напълно готови, като от време на време разклащаме гювеча за да не залепнат.
Малко преди края на готвенето се добавя сол на вкус и нарязаните на ленти печени чушки.


Плескавица със спанак

1 кг.кайма
200-300 гр. шунка,бекон или някакъв предпочитан колбас
1 връзка пресен лук
1 сварен морков
5-6 розички сварени броколи
10 кубчета замразен спанак/на Ардо,има го в Метро и в Хит/
1 сварена тиквичка/може и без нея/

Каймата се подправя черен и червен пипер,чубрица,сушен или пресен магданоз и други подправки по ваш вкус.Не се слагат яйца и хляб!
Сварените зеленчуци се нарязват на малки кубчета,зеленият лук на ситно.Прибавят се към каймата.Шунката също се нарязва на ситно и се слага в сместа.
В намаслена тавичка се разстила каймата,заглажда се с ръце.В нея се набождат кубчетата спанак/така,че да е равномерно разпределен и да изглежда добре./Спанака се слага замразен и много добре поема от аромата на каймата и зеленчуците.
Като гарнитура вървят сварени и овкусени със соев сос броколи.

Пълнени чушки с тиквички и патладжан

12 средно големи прави чушки
1 по-голяма тиквичка
1 средно голям патладжан
700 гр. кайма
сол,черен пипер,чубрица

Патладжана се нарязва на колелца,посолява се и се оставя да се отцеди за 10-15 мин.После се сварява леко/може в МВ за 10 мин./и се нарязва на ситно.Тиквичката също се нсрязва на ситно и заедно с палтладжана се прибавя към каймата.Добавят се подправките и всичко се омесва хубаво.
Чушките се почистват от семките,посоляват се съсем леко отвътре и се пълнят със сместа.Нареждат се в намаслена тавичка,налива се вода до средата им и се пекат в умерено згрята фурна.

Бифтек”Екстремадура”

4 бифтека
1 скилидка чесън
1 глава лук
4 сладки червени чушки
4 домата
черен пипер,сол,зехтин

Месото се натърква с чесън,подправя се с черен пипер и се посплява.Пържи се в зехтин,като отвътре месото трябва да остане светлорозово.Ситно нарязаните лук и чушки се задушават 10 мин. в зехтин в друг съд.Към тях се добавят доматите,нарязани на четвъртинки.Задушаването продължава още няколко минути и с тази смес се заливат бифтеците.

Желиран телешки език

2 кг.език
70 гр.желатин
½ буркан кисели краставички
100 гр. гъби
2-3 сварени моркова
сол

Езикът се сварява в подсолена вода и се обелва.След като изстине се нарязва на тънки фиийки.Водата,в която се е варилсе прецежда.Желатинът се разтваря в студена вода и се оставя да набъбне.По ръба на форма за кекс се нареждат киселите краставички,като се редуват с парченца морков.На дъното се нареждат гъбите.Върху тях се нарежда ред нарязан език.Отгове се слагат кисели краставички,моркови.Пак език.Така се реди,докато свършат продуктите.Всичко се залива с изстиналият бульон/около 1 л./,който предварително е смесен с рзатвореният желатин.Формата за кекс се оставя за 10-12 часа в хладилник.След това се изважда,намокря се отвън с топла вода и се обръща в подноц или голяма чиния.Преди да се сервира се нарязва на парчета.

Телешки завиви

• 750 г телешко месо без кости
• 150 г сланина
• 1/3 ч.ч. (80 мл) растително масло
• 2-3 глави (150 г) кромид лук
• 2-3 бр. (75 г) корени от магданоз
• 1 глава (50 г) целина
• 2 бр. (100 г) моркови
• червен пипер
• черен пипер
• магданоз
• сол
• мазнина за пържене

Месото се нарязва на тънки филийки, които се начукват и се поръсват със сол, червен и черен пипер. Във всяка филийка се поставя парченце сланина. След това филийките се увиват като рулца, забождат се с клечка за зъби или се връзват с конец, овалват се в съвсем малко брашно и се изпържват до зачервяване. Нареждат се в тенджера, покриват се със смес от ситно нарязаните и задушени в растителното масло лук, моркови, целина, магданозови корени, заливат се топла вода и се варят на тих огън. След сваряването се освобождават от клечките или конците и се нарязват на кръгчета. Заливат се със соса, в който са врели, и се поднасят с пюре от картофи (или със задушени картофи).


ЗАДУШЕНО ТЕЛЕШКО С ДОМАТИ

(Софийско)
Продукти: телешко месо от шола 750 г, домати 750 г (7-8 бр.), сланина 50 г, масло 100 г (1/2 чаена чаша), кромид лук 50 г (1 глава), чесън 10-12 скилидки, червено вино 50 мл (1/2 кафена чаша), черен пипер 4-5 зърна, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), дафинов лист 1 бр., сол.
Месото се пробожда на няколко места с остър нож и в разрезите се поставят парченце сланина и скилидка чесън. Посолява се и се запържва до зачервяване в мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се задушава ситно нарязаният лук, а след това се прибавят последователно червеният пипер, доматите нарязани на дребно, месото, 1 чаена чаша топла вода, подправките и виното. Ястието се посолява на вкус и се вари на слаб огън до готовност